3 hours

Ντολμαδάκια Γιαλατζί με Σάλτσα Γιαουρτιού

Ανακάλυψε πώς να φτιάξεις Ντολμαδάκια Γιαλαντζί με Σάλτσα Γιαουρτιού – ένα δροσερό, νηστίσιμο πιάτο γεμάτο μυρωδικά και παραδοσιακή γεύση.
Χρόνος προετοιμασίας 1 hour 30 minutes
Χρόνος αναμονής30 minutes
Χρόνος μαγειρέματος 1 hour
Μερίδες
2
ninja ninja
64226511 444135559484554 226137939464159232 n scaled 1
3 hours
Χρόνος προετοιμασίας 1 hour 30 minutes
Χρόνος αναμονής 30 minutes
Χρόνος μαγειρέματος 1 hour
Μερίδες
2
Ingredients Ingredients

Υλικά

Execution Execution

Εκτέλεση

Τα υλικά που θα χρειαστείς

ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

ME TO MATI
ME AKPIBEIA

ΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ

x2
x4
x6
Για τη γέμιση
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
  • 10-12 φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 συσκευασία ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 2 κούπες νερό
  • 3 κουταλιές του γλυκού αλάτι
  • 1 μεσαίο ματσάκι μάραθο ή άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 15 μεγάλα φύλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα)
Για τα φύλλα
  • 60 αμπελόφυλλα φρέσκα πλυμένα
  • 6-7 μεσαία κόκκινα κρεμμύδια
Για τη συνοδευτική σάλτσα γιαουρτιού
  • 2 κούπες γιαούρτι στραγγιστό
  • ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 6-7 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1 μεσαίο ματσάκι μάραθο ή άνηθο
Για τη γέμιση
  • 240 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
  • 150 – 180 γρ. φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 500 γρ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 480 γρ. νερό
  • 15 γρ. αλάτι
  • 80 γρ. μάραθο ή άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 12 – 15 γρ. φύλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα)
Για τα φύλλα
  • 60 αμπελόφυλλα φρέσκα πλυμένα
  • 6-7 μεσαία κόκκινα κρεμμύδια
Για τη συνοδευτική σάλτσα γιαουρτιού
  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 6-7 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. μάραθο ή άνηθο

Εκτέλεση

Για τα φυλλα

  1. Σε μια κατσαρόλα με βραστό και αλατισμένο νερό (2 κ.γ. αλάτι), ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 2-3 λεπτά.
  2. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με πάγο και νερό για να τα κρυώσουμε γρήγορα. Στη συνέχεια, με ένα μικρό μαχαιράκι κόβουμε και αφαιρούμε το σημείο που βρίσκεται το κοτσάνι.
  3. Διατηρούμε το νερό στη κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα, τα οποία έχουμε χαράξει σε μια μόνο πλευρά μέχρι το κέντρο. Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά και ανά διαστήματα αφαιρούμε τις μαλακωμένες εξωτερικές στρώσεις κρεμμυδιού.
  4. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για τη γεμιση

  1. Προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και τα 2 είδη κρεμμυδιού. Τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 2 λεπτά και προσθέτουμε το νερό και το αλάτι.
  2. Σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
    attensionΣε αυτό το σημείο το ρύζι θα πρέπει να είναι ελαφρώς αλμυρό.

Για το τύλιγμα και το μαγείρεμα

  1. Σε μια επιφάνεια εργασίας απλώνουμε τα αμπελόφυλλα με τα νεύρα προς τα πάνω και προσθέτουμε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο.
  2. Διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντάς σαν ένα μικρό ρολάκι προς τα πάνω.
  3. Για το κρεμμύδι, παίρνουμε μια φλούδα του βρασμένου κρεμμυδιού και προσθέτουμε 1 κ.γ. από τη γέμιση. Ρολάρουμε τυλίγοντας προς τα μέσα, έτσι ώστε το ρύζι να τυλιχτεί τουλάχιστον μιάμιση φορά από το κρεμμύδι. Σε περίπωση που το κρεμμύδι είναι περισσότερο με ένα μαχαίρι το κόβουμε.
  4. Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με τα αμπελόφυλλα και τα κρεμμύδια, σε μια μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε στο κάτω μέρος όσα από τα αμπελόφυλλα δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε για το γέμισμα (περίπου 6-7).
  5. Στη συνέχεια, σε κυκλικό σχηματισμό στρώνουμε, στριμώχνοντάς τα πολύ καλά μεταξύ τους, εναλλάξ έναν κύκλο από γεμιστά κρεμμύδια, ένα κύκλο από ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα κ.ο.κ.
  6. Συνεχίζουμε τη διαδικασία εώς ότου έχουμε τουλάχιστον τρεις στρώσεις.
  7. Περιχύνουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο που δεν χρησιμοποιήσαμε και τοποθετούμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο με μέγεθος τέτοιο ώστε να καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας.
  8. Γεμίζουμε με νερό εώς ότου το νερό καλύψει σχεδόν μισό δάχτυλο το πιάτο και κλείνουμε με το καπάκι.
  9. Σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία (4-5) για 50 – 60 λεπτά

Για τη συνοδευτική σάλτσα γιαουρτιού

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  2. Η δροσερή και αρωματική σάλτσα γιαουρτιού που συνοδεύει τα ντολμαδάκια γιαλατζί, προσφέρει μια εξαιρετική αντίθεση με την πλούσια γεύση των αρωματικών ρεβυθιών φούρνου — μαζί, δημιουργούν έναν ισχυρό συνδυασμό ελληνικής παράδοσης και γεύσης.
Τα Ντολμαδάκια Γιαλαντζί με Σάλτσα Γιαουρτιού είναι ένα από τα πιο αγαπημένα νηστίσιμα πιάτα, γεμάτα άρωμα από μυρωδικά και φρέσκο λεμόνι. Η παραδοσιακή συνταγή γιαλαντζί τα συνδυάζει ιδανικά με γιαούρτι με σκόρδο, που δίνει δροσιά και ένταση. Ένα εξαιρετικό ορεκτικό που φέρνει στο τραπέζι γεύση αυθεντική και μεσογειακή ισορροπία.
heart svgrepo com 1 Βάλ' το στο Cookbook

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

reviews
Καμία αξιολόγηση

Αφήστε μια απάντηση

Εγγράψου στο newsletter μου

Εγγράψου στο newsletter μου