2 hours
Μπολονεζ' Γαρίδας
Χρόνος προετοιμασίας 1 hour 20 minutes
Χρόνος αναμονής10 minutes
Χρόνος μαγειρέματος 30 minutes
Δυσκολία
2/5Μερίδες
4
2 hours
Χρόνος προετοιμασίας 1 hour 20 minutes
Χρόνος αναμονής 10 minutes
Χρόνος μαγειρέματος 30 minutes
Δυσκολία
2/5Μερίδες
4Υλικά
Εκτέλεση
Τα υλικά που θα χρειαστείς
ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ
ME TO MATI
ME AKPIBEIA
ΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ
x2
x4
x6
Για τη σάλτσα γαρίδας
- 15-16 γαρίδες (φρέσκιες, ολόκληρες)
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1 μεσαίο φινόκιο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1/2 κούπα ούζο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουταλιά του γλυκού κόκκους πιπεριού
- 1/2 στικ κανέλας (μικρό)
- 4 κούπες νερό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 μεσαίο καρότο (ψιλοκομμένο)
- 2 σέλερι στικ (ψιλοκομμένα)
- 1 1/2 κούπας τριμμένη τομάτα
- 1 συσκευασία ζυμαρικά λιγκουίνι
- 200 γρ φέτα (προαιρετικά)
- 10 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
Για τη βάση / σάλτσα γαρίδας
- 900 γραμμάρια γαρίδες (φρέσκιες, ολόκληρες)
- 220 γρ πιπεριά Φλωρίνης
- 200 γρ φινόκιο
- 45 γρ ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 25 γρ αλεύρι
- 120 γρ ούζο
- 2 φύλλα δάφνης
- 5 γρ κόκκους πιπεριού
- 1/2 στικ κανέλας (μικρό)
- 1 λίτρο νερό
- 45 γρ ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 μεσαίο καρότο (ψιλοκομμένο)
- 2 σέλερι στικ (ψιλοκομμένα)
- 400 γρ τριμμένη τομάτα
- 500 γρ ζυμαρικά λιγκουίνι
- 200 γρ φέτα ( προαιρετικά )
- 10 γρ βασιλικού ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Για τη σαλτσα / βαση γαριδας
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα ταψί προσθέτουμε το φινόκιο κομμένο στη μέση και τη πιπεριά Φλωρίνης ολόκληρη, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 40-45’ ή μέχρι να έχουν πάρει ένα ωραίο καβουρδισμένο χρώμα.
- Παράλληλα καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη και τα κεφάλια και τα ψήνουμε για 25’-30′. Παράλληλα κόβουμε το σώμα από τις γαρίδες σε 5-6 κομμάτια τη κάθε μια και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε 2 – 3 κτσ. ελαιόλαδο, το σκόρδο και πολύ σύντομα το τσιγαρίζουμε για να μην μαυρίσει περίπου 30’’. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψημένα κελύφη από τις γαρίδες και τα καβουρδίζουμε και αυτά για 2΄-3΄(προσοχή να μην μας μαυρίσουν γιατί θα πικρίσει η βάση / σάλτσα).
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά . Σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το νερό και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και με καπάκι σιγοβράζούμε για 1 ώρα ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Τέλος σουρώνουμε και κρατάμε μόνο το ζωμό.
Για τη 'μπολονεζ΄ γαριδας
- Προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία(7-8) και τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι για περίπου 4 με 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη τριμμένη τομάτα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (5-6).
- Παράλληλα στο μούλτι πολτοποιούμε τη πιπεριά Φλωρίνης και το φινόκιο έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια πάστα και την προσθέτουμε και αυτή στη κατσαρόλα μαζί με τη βάση / σάλτσα από τις γαρίδες.
- Ανακατεύουμε έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε περίπου για 15′ – 20’ μέχρι όλες οι γεύσεις να ενωθούν μεταξύ τους και η σάλτσα να είναι πηχτή.
- Σε μια δεύτερη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα λιγκουίνι 2-3 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο της συσκευασίας και στη συνέχεια τα σουρώνουμε και καυτά τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα με τη σάλτσα, μαζί με τις κομμένες γαρίδες που έχουμε προσθέσει αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για άλλα 2’.
- Αποσύρουμε από την εστία και τελειώνουμε με τη θρυμματισμένη φέτα και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Αν παραλείψουμε την φέτα η συνταγή γίνεται νηστίσιμη.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ
reviews
Γράψε μια αξιολόγηση
Γράψε μια αξιολόγηση
Για να γράψεις μία αξιολόγηση κάνε log in στον λογαριασμό σου.






